Zpět

Běloruska bida

Text 2.10.2020

To je zvlaštni, jak Bělorusko zmizlo z prvnich stranek, co? Tak přemyšlam, kdyby tenkrat Jakeš nebyl hlupy, mohl v křesle gentajemnika lapět dodneška. Ale vzdat boj po tydnu, to se dneska už nerobi.

Že Luky musi pryč, to jasne, bo nechat mlatit vlastni lidi a zabijat demonstranty, to se prostě nerobi, to može projit třeba ve Francyji, ale Lukymu by se to tolerovat nemělo. Každopadně se zda, že prvni kolo naš plešaty traktorysta ustal. Přiznejme mu dokonce, že krok s tu prezidentsku ignoraci byl skvěly. Bo zrobit to dva tydny před planovanym terminem, to zebral všem větr z plachet. Všeci ale tušime, že ten krok nebyl z jeho hlavy, že. On už dostal ty notičky nalajnovane, tuž dufam, že brzo oznami změnu ustavy, nove volby, poděkuje pracovitemu lidu Běloruska a pude už konečně do prdele.

Ale o běloruske polityce sem se dneska nechtěl bavit, na to nechame samostatny blog, fčil sem chtěl zas ukazat, že vytvořeny medyjalni obraz nějake země nemusi mět vubec nic společneho s realitu, jak to obvykle byva.

Když sem odjižďal do Běloruska, susedi mi balili obložene chleby na cestu, abych v te zbědovane zemi nescypnul hlady. Nemusite se bat. Když se do te placate země bez mořa vydate, hlady rozhodně nescypnete.

Bělorusko jako placata země nema se zemědělskyma produktama problem.

Co si objednate podle obrazku, to dostanete. Kurs rublu je 1:9

Některe tabule su udivujici! Toto byla ovšem pohřebni hostina.

Vyběrem jakehokoliv salamu nemožete zrobit chybu

To same, co se tyka polivek.

Chlebove hranolky s česnekem. Vynikajici věc k pivu a u nas se to vubec nerobi. Přitom takova blbost, že…

Ja vim, nesu to naše piva, ale je třeba přiznat, že aji pivo Bělorusi robit umi.

Navic je fajne, když je pivo takove lidske… aspoň cosik, když už vas biju policajti, že…

Žrat pravy bělorusky falafel a pit lidske pivo na naměsti před minysterstvem vnitra je obzvlaštni zhovadilost!

Flambovany teleci jazyček.

Ještě cosik k cenove hladině – kurs opět přibližně 1:9

Zda se, že aji gruzinska kuchyňa tu začina zapušťat kořeny. Pchali – špenat s ořechama a česnekem.

Aji vegetaryjani si přidu na svoje.

A co bylo nejlepši? Přes všecky ty nadherne fotky asi ten obyčejny kobzolovy placek s dušenu hubovu omačku…

…zapity sklenku židovske vodky.

Ladislav Větvička, gurman Mlade Fronty Fčil, Vitebsk, Minsk

PS: Dalši texty z běloruske vypravy najdete tady.

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář