Zpět

Tajna zprava o otřesnem stavu kuřat v Česku

Text 27.12.2011

Tuž to mate tak. Kupil sem chlazenu kuru. A když sem ju doma rozbalil, tak se mi nelibila. Tuž sem vyrobcovi napsal škaredy dopis. A tento česky vyrobce mě mile překvapil, bo mi za par dni u baraku zazvonil dyler v ružove kravatičce, usmival se jak bukvica na srazu Gay Pride a misto jedne kury mi dal kury dvě. Pry jako kompenzačku za zpusobenu ujmu. Tuž to je hezke. Fakt sem to nečekal. A kromě tych kur mi dal aji omluvny dopis. A ten dopis vam tady dole zveřejnim, bo je na něm vidět, jake zme my lidi prasata, a z nedělni pečinky zme zrobili zmechanyzovany byznys, kery nefunguje, když ma jedna kura jinu hlavu než ta druha. A tež ten dopis svědči o tym, jakym odpornym jazykem mluvime na počatku 21. stoleti.

Vážený pane Větvičko,

dne 14.11.2011 jsme obdrželi Vaši stížnost na výrobek „kuřata bez drobů“, která byla dle vašeho popisu „uplně dojebana“. Našimi slovy bychom je charakterizovali jako nevyhovujícím způsobem technologicky opracovaná. Dovolte, abychom vám vysvětlili technologický proces opracování drůbeže ve výrobních závodech naší společnosti.
Opracování kuřat se provádí na plně automatické lince s výkonem 9.000 kusů kuřat za hodinu. Po provedení porážkových činností – omráčení, vykrvení – následuje napařování kuřat ve vodní lázni při teplotě 53-54°C. Napařená kuřata procházejí čtyřmi diskovými škubači, ve kterých je peří odstraněno pomocí škubacích prstů. Po odříznutí hlavy a běháků je na kuchacím automatu automaticky vyjmut celý balík vnitřností. Následuje kontrola zdravotní nezávadnosti ze strany stálého veterinárního dozoru, a to každého kusu. (To by mě kurva zajimalo, jak ti veterinařšti Terminatoři kontroluju 9.000 kur za hodinu = 3 za sekundu. Poznamka LV)

Před vlastním oplachem a vstupem kuřat do chladícího tunelu je pracovníkem výrobního závodu prováděna kontrola vykuchanosti drůbeže. Jatečně opracovaná těla drůbeže dále prochází přes automatický oplach a vstupují do chladícího tunelu. Po vyhlazení kuřat v chladícím tunelu následuje balení. Před zabalením je prováděna vizuální kontrola našimi pracovníky. Pracovníci jsou školeni na kvalitativní požadavky, které musí splňovat kuřata zařazena do třídy jakosti A.

Zbytky peří na křídlech a stehnech byly způsobeny nevyhovujícím oškubáním kuřat. Zbytky střev v tělní dutině kuřete a zbytky krku byly způsobeny nevyhovujícím vykucháním kuřat. Špatné technologické opracování kuřat mohlo být způsobeno dodávkou hmotnostně nevyrovnaných kuřat. V případě hmotnostně nevyrovnané drůbeže nelze nastavit technologické zařízení tak, aby nevyrovnaná drůbež byla stejně kvalitně technologicky opracována. Krční kůže je přirozenou součástí jatečně opracovaného těla kuřete, která se během opracování neodstraňuje. Dále došlo ke špatné vizuální kontrole kuřat našimi pracovníky. Jedná se o vážné porušení pracovní a technologické kázně odpovědných pracovníků, za což se Vám velice omlouváme.

Na základě Vašeho dopisu byli upozorněni odpovědní pracovníci výroby a došlo k opakovanému poučení pracovníků. Pracovnice výstupní kontroly byly upozorněny na tento případ porušení pracovních povinností a z toho vyplývajících důsledků. Dále jsme překontrolovali nastavení technologického zařízení. Dále budeme provádět zvýšenou vizuální kontrolu kvalitativních parametrů u jatečně opracovaných těl.

Omlouváme za způsobené nepříjemnosti a věříme, že špatná zkušenost s tímto naším výrobkem byla ojedinělá a nebude se již opakovat.

S pozdravem
Ružena Chlupata
Hlavni hygienička

PS: Překladovy slovnik pro obyvatele Ostravska

Čeština (pseudojazyk použivany v českych televizach a radyjach, r. 2011) = versus překlad do
Ostravštiny

Výrobní závody naší společnosti = Jatka

Napařování kuřat ve vodní lázni při teplotě 53-54°C = Oplachnuti horku vodu

Provedl jsi špatnou vizuální kontrolu = Pyču vidiš

Nevyhovujícím způsobem technologicky opracovaná = Uplně dojebana

Jatečně opracované tělo drůbeže dále projde přes automatický oplach = Oškubanu kuru oplachneme

Naše pracovnice provádí důkladnou vizuální kontrolu = Liba čumi na kury

Kuře oškubané nevyhovujícím způsobem se zbytky peří na křídlech a stehnech = Neoškubana kura

Kuře vykuchané nevyhovujícím způsobem se zbytky střev v tělní dutině = Zasrana kura

Špatně technologicky opracované = Blbě vykuchane

Překontrolovat nastavení technologického zařízení = Nabrusit nuž

Byla realizována dodávka hmotnostně nevyrovnaných kuřat = Dovezli velke a male kury

Došlo ke špatné vizuální kontrole kuřat našimi pracovníky = Liba usnula

Upozornil jsem odpovědné pracovníky výroby a došlo k opakovanému poučení pracovníků = Po fajrontu sem dva razy zjebal Frantu

Ladislav Větvička, 2011

Všechny příspěvky s Ladislav Větvička

Diskuze:

Napsat komentář